Faqja Kryesore Botë Sholz: S’ka asgjë më keq se t’u japësh miliona njerëzve shpresa të rrejshme, Ballkani të hyjë në BE

Sholz: S’ka asgjë më keq se t’u japësh miliona njerëzve shpresa të rrejshme, Ballkani të hyjë në BE

6 Min e Lexuar
0
0
9

Kancelari gjerman Olaf Scholz, duke folur mbi qëllimet e presidentit rus mbi ndarjen e botës dhe ndikimin e Rusisë në pjesë të caktuara të botës, tha se gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të anëtarësohen në Bashkimin Europian dhe se kjo duhet bërë realitet.

Në një opinion të gjatë të shkruar për Foreign Affairs, Scholz thotë se për këtë qëllim është i përkushtuar edhe personalisht.

“Putini donte ta ndante Europën në zona ndikimi dhe ta ndante botën në blloqe fuqish të mëdha dhe shtete vasalë. Në vend të kësaj, lufta e tij ka shërbyer vetëm për të avancuar BE-në. Në Këshillin Europian në qershor të 2022-ës, BE-ja i dha Ukrainës dhe Moldavisë statusin e “vendeve kandidate” dhe ripohoi se e ardhmja e Gjeorgjisë është me Europën. Ne ramë dakord gjithashtu që anëtarësimi në BE i gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor duhet të bëhet më në fund realitet, një synim për të cilin jam i përkushtuar personalisht. Kjo është arsyeja pse unë kam ringjallur të ashtuquajturin Procesi i Berlinit për Ballkanin Perëndimor, i cili synon të thellojë bashkëpunimin në rajon, duke afruar vendet dhe qytetarët e tyre dhe duke i përgatitur ata për integrimin në BE”, ka shkruar Scholz.

Ai shtoi se është e rëndësishme të pranohet se zgjerimi i BE-së dhe integrimi i anëtarëve të rinj do të jetë i vështirë.

Scholz këtu foli edhe për zhgënjimin në rajon me qasjen e BE-së për integrim të tij.

“Asgjë nuk do të ishte më e keqe se t’u japësh miliona njerëzve shpresa të rreme. Por rruga është e hapur dhe qëllimi është i qartë: një BE që do të përbëhet nga mbi 500 milionë qytetarë të lirë, që përfaqësojnë tregun më të madh të brendshëm në botë, që do të vendosë standarde globale për tregtinë, rritjen, ndryshimet klimatike dhe mbrojtjen e mjedisit dhe që do të presë institute kërkimore kryesore dhe biznese novatore—një familje me demokraci të qëndrueshme që gëzojnë mirëqenie sociale dhe infrastrukturë publike të pashembullt”.

Ndërsa BE-ja lëviz drejt këtij qëllimi, kundërshtarët e saj do të vazhdojnë të përpiqen të ngrenë pyka midis anëtarëve të saj, vazhdon Scholz.

“Putini nuk e ka pranuar kurrë BE-në si një aktor politik. Në fund të fundit, BE-ja – një bashkim shtetesh të lira, sovrane, demokratike të bazuara në shtetin e së drejtës – është antiteza e kleptokracisë së tij imperialiste dhe autokratike”.

Ai tha se Putini dhe të tjerët do të përpiqen të kthejnë kundër tyre sistemet e tyre të hapura, demokratike, përmes fushatave dezinformuese dhe shitjes së ndikimit.

“Qytetarët europianë kanë një shumëllojshmëri të gjerë pikëpamjesh dhe liderët politikë europianë diskutojnë dhe ndonjëherë debatojnë për rrugën e duhur para, veçanërisht gjatë sfidave gjeopolitike dhe ekonomike. Por këto karakteristika të shoqërive tona të hapura janë veçori, jo defekte; ato janë thelbi i vendimmarrjes demokratike. Megjithatë, synimi ynë sot është të mbyllim radhët në fusha vendimtare në të cilat përçarja do ta bënte Europën më të prekshme ndaj ndërhyrjeve të huaja. Thelbësore për këtë mision është bashkëpunimi gjithnjë e më i ngushtë midis Gjermanisë dhe Francës, të cilat ndajnë të njëjtin vizion për një BE të fortë dhe sovrane”.

Më shumë artikuj të ngjashëm
Më shumë nga Wikiliks
Shfaq më shumë në Botë