Qeveria në detyrë ka marrë përsipër zbatimin e të gjitha zotimeve të cilat ndërlidhen me marrëveshjet që derivojnë nga dialogu i Brukselit.

Kjo është evidentuar në Programin Kombëtar për Zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit (MSA) 2020-2024, i cili është miratuar javën e kaluar në ekzekutiv. Pjesë e obligimeve të MSA-së gjithashtu është normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë, përfshirë zbatimin e marrëveshjeve të nënshkruara, respektimi i parimeve të bashkëpunimit rajonal dhe bashkëpunimi efektiv me misionin e Politikës të Jashtme, Sigurisë dhe Mbrojtjes.

Aty përmendet edhe marrëveshja për themelimin e Asociacionit/Bashkësisë së Komunave me Shumicë Serbe, mekanizëm ky kundër të cilit ka qenë në vazhdimësi Lëvizja Vetëvendosje. Por, nuk saktësohet rruga që do të ndiqet dhe veprimet që mund të ndërmerren, raporton KOHA.

“Në dhjetor 2015, Gjykata Kushtetuese ka nxjerrë një aktgjykim lidhur me Marrëveshjen për Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe. Qeveria e Kosovës gjithnjë do të veprojë në përputhje të plotë me Kushtetutën e Kosovës dhe vendimin e Gjykatës Kushtetuese”, shkruan në Programin Kombëtar për Zbatimin e MSA-s, një kopje të të cilit e ka siguruar “Koha Ditore”.

Gjykata Kushtetuese pati konstatuar shkelje në të shtatë kapitujt e marrëveshjes, por nuk e ka rrëzuar atë, duke rekomanduar që shkeljet të evitohen me rastin e draftimit të statutit. Kjo marrëveshje e cila është derivat i marrëveshjes së parë për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, nga viti 2013 është trajtuar disa herë. Por, marrëveshja e parimeve për Asociacionin/Bashkësinë e nënshkruar në vitin 2015 gjatë qeverisjes së udhëhequr nga Isa Mustafa ishte shpallur antikushtetuese. Në marrëveshjen e koalicionit dhe programin qeverisës VV-LDK nuk ishte trajtuar themelimi i Asociacionit/Bashkësisë. Lëvizja Vetëvendosje sa ishte në opozitë, pati organizuar protesta bashkë me partitë e tjera të opozitës, në kundërshtim të kësaj marrëveshjeje. Gazeta ka pyetur të hënën në qeverinë e Kosovës se si do të trajtohet kjo çështje, por kanë thënë se do të përgjigjen më vonë.

Më shumë artikuj të ngjashëm
Më shumë nga Wikiliks
Shfaq më shumë në Lajme