Rrjeti social Facebook fajësoi “një ndryshim të gabuar në konfigurim” për një bllokim gati gjashtë orësh që parandaloi tre miliardë e gjysmë përdoruesit e tyre që të hynin në mediat sociale dhe shërbimet e mesazheve si WhatsApp, Instagram dhe Messenger.

Largimi i Facebook-ut nga rrjeti global ishte goditja e dytë për atë gjigant të mediave sociale në disa ditë pasi një sinjalizues të dielën akuzoi kompaninë se shpesh favorizonte fitimet në vend që të shtypte gjuhën e urrejtjes dhe dezinformatat.

Ndërsa bota u mbush me aplikacione konkurruese si Twitter dhe TikTok, aksionet e Facebook ranë 4.9 për qind, rënia e tyre më e madhe ditore që nga nëntori i vitit të kaluar, raporton Reuters, përcjell Telegrafi.

Por çfarë ndikoi që rreth 3,5 miliardë përdorues të këtyre platformave të mbetnin “jashtë”?

Në këtë drejtim, Facebook ka ardhur me një njoftim, të cilin ua sjellim të plotë:

“Për të gjithë njerëzit dhe bizneset në të gjithë botën që varen nga ne, na vjen keq për shqetësimin e shkaktuar nga ndërprerja e sotme në platformat tona.

Ne kemi punuar sa më shumë që të jetë e mundur për të rivendosur qasjen, dhe sistemet tona tani janë duke u aktivizuar.

Shkaku themelor i kësaj ndërprerje gjithashtu ndikoi në shumë nga mjetet dhe sistemet e brendshme që përdorim në operacionet tona të përditshme, duke i ndërlikuar përpjekjet tona për të diagnostikuar dhe zgjidhur shpejt problemin.

Ekipet tona inxhinierike kanë mësuar se ndryshimet e konfigurimit në ruterët mbështetës që koordinojnë trafikun e rrjetit midis qendrave tona të të dhënave shkaktuan çështje që ndërprenë këtë komunikim.

Kjo pati një efekt kaskadues në mënyrën se si komunikojnë qendrat tona të të dhënave, duke i ndaluar shërbimet tona.

Shërbimet tona tani janë përsëri në internet dhe ne po punojmë në mënyrë aktive për t’i kthyer ato plotësisht në funksionimet e rregullta.

Ne duam ta bëjmë të qartë në këtë kohë ne besojmë se shkaku kryesor i kësaj ndërprerje ishte një ndryshim i gabuar i konfigurimit.

Më shumë artikuj të ngjashëm
Më shumë nga Wikiliks
Shfaq më shumë në Lajme