Faqja Kryesore Argëtim Stil & Trend Këto janë pasojat tragjike të dehidratimit

Këto janë pasojat tragjike të dehidratimit

4 Min e Lexuar
0
0
111

Temperaturat vazhdimisht të larta, shkaktojnë një ulje të nivelit të kujdesshmërisë së trurit dhe dobësim të madh të kujtesës njerëzore.

Shtohet rreziku i infarkteve
Bashkë me rritjen e temperaturave rritet dhe shpeshtësia e rrahjeve të zemrës dhe kemi një qarkullim më të shpejtë të gjakut. Trupi mundohet të ulë temperaturën e tij me anë të djersitjes, rritet shpeshtësia e frymëmarrjes.
Sigurisht që ky rrezik është më i lartë për personat të cilët vuajnë nga hipertensioni dhe forcimi i enëve të gjakut. Ndërkohë që trupi përpiqet të adaptohet me të nxehtin këto organe mbingarkohen. Prandaj këshillohet konsumimi i lëngjeve për të parandaluar rrezikun. Krahas kësaj këshillohet veshja e rrobave me ngjyrë të hapur, të pambukta, të mos ecim në pikun e të nxehtit, të mos e teprojmë në ushqim dhe të qëndrojmë larg alkoolit.

 Kanceri i lëkurës
Ekspozimi për një kohë të gjatë në diell i hap rrugë ndryshimeve akute të lëkurës si dhe nxit disa lloje të kancerit të lëkurës. Për të parandaluar këtë e rëndësishme është të mos ekspozohemi në diell gjatë kohës kur rrezet e diellit janë më të dendura (nga ora 11-16). Këshillohet veshja e rrobave të buta dhe me ngjyrë të hapët, përdorimi i kremrave solar.

Diabeti
Një nga sëmundjet e nxitura nga i nxehti është dhe diabeti. Me rritjen e temperaturave dhe djersitjen, trupi humbet lëngjet dhe elektrolitet e nevojshme. Një tjetër rrezik që i pret diabetikët është dhe konsumi i tepërt i lëngjeve të marra nga shalqiri, pjepri të cilat kanë një indeks të lartë glicemik. Diabetikët duhet të kenë një dietë të caktuar ushqimi dhe të konsumojnë shumë lëngje.

Nxiten krizat e migrenës
Studimet e realizuara së fundmi kanë treguar se i nxehti dhe temperaturat e larta nxisin krizat e migrenës. Krahas kësaj edhe ndryshimi i mesatares së lagështirës dhe ngritjet e menjëhershme të temperaturave janë faktorë që ndikojnë në  prekjen nga migrena. Për këtë arsye këshillohet konsumimi i lëngjeve, përdorimi i syzeve zë diellit, lagia e flokëve dhe qëndrimi në ambiente me ajër të kondicionuar

Më shumë artikuj të ngjashëm
Më shumë nga Wikiliks
Shfaq më shumë në Stil & Trend